Seyahat ederken en sevimsiz bölüm belki de bavul hazırlamaktır. Çok heyecan duyduğun yolculuğu bile stresli bir sürece dönüştürebilir. Ama dur paniğe yer yok. Bavula neler koyup, koymaman gerektiğini iyi tasarlarsan ve checklist oluşturursan daha eğlenceli bir hale geleceğinden emin olabilirsin.
Bavulda olması gereken 10 şey gibi beylik laflar etmeyeceğim. Tabi ki gittiğin iklim ve kalacağın yer bavulundaki eşyalarını şekillendirecek.Aşağıda genel olarak bir sınıflandırma yaptım. Eğer kabin valizi ile yolculuk yapıyorsan tüm sıvıları birbirine yakın ve rahatça çıkarabileceğin yere koymanda fayda var. Bazı ülkelerde sıvıları ayrıca geçirmeni isteyebiliyorlar.
Seyahat süresince
Pasaport
Gideceğin ülkede sınırdan geçerken garip sorulara karşı kalma riskine karşı otelinin/hostelin rezervasyon çıktısı, seyahat sağlık sigortasının bir nüshası, uçak biletlerinin çıktısı
Her ne kadar nakit harcama yapacak olsan da kredi kartını, banka hesap kartını yanında bulundurman gerekli. Yurt dışında %2-3 gibi komisyonla para çekip, kredi kartını kullanabiliyorsun. Tabi çıkmadan önce yurt dışı kullanımına açman gerekiyor.
Tatil süresince araba kiralanacaksa ehliyet.
Teknoloji
Cep telefonunun yurt dışı kullanımına açık olduğundan çıkmadan önce emin ol. Yol tarifi almak ya da daha acil bir durumda kullanman gerekebilir. Üstelik Vodafone ve Turkcell buradaki tarifeni belirli bir ücret karşılığında yurt dışında da kullanma hakkı tanıyor.
Fotoğraf makinesi, hafıza kartı
Şarj cihazı, power bank, kulaklık
Gideceğin ülkenin prizleri farklıysa dönüştürücüyü buradan almak daha ekonomik ve hızlı olacaktır.
Sağlık
Düzenli kullandığın ilaçların, ağrı kesici, mide hapları, soğuk algınlığı ilacı, vitamin, Alka Seltzer
Eğer kullanıyorsan optik gözlüğün, lenslerin ve solüsyonun, güneş gözlüğün
Kişisel Bakım
Bazı otellerde şampuan, saç kremi, duş jeli gibi kişisel bakım malzemeleri bulunuyor. Eğer hostelde kalıyorsan bunlara ulaşamayabilirsin. Kişisel bakım marketlerinden alacağın küçük şişelerde bunları taşıyabilirsin. Unutma bavul hakkın yalnızca kabinse 100’er ml’lik 10 adet şişe taşıyabileceksin.
Deodorant, parfüm
Diş fırçası, macun
Makyaj malzemeleri ve makyaj mendili/Tıraş malzemeleri
Manikür makası, cımbız
Yüz yıkama jeli, nemlendirici
Tarak
Mümkünse hızlı kuruyanından havlu
Kıyafet
Kıyafetlerdeki en önemli şey kolay kırışmaması, terletmemesi aslında. Yağmurlu bir iklimse şemsiye almak yerine ince bir yağmurluk her zaman için daha iyi olacaktır.
Hava durumuna uygun olacak şekilde yeterli sayıda t-shirt, rahatlıkla kombinlenen kazak/gömlek vb.
Yedek ayakkabı-Çok uzun yürüyüşler sonrası ayak sağlığı için ayakkabıyı değiştirmek önemli.
Her gün için iç çamaşırı, çorap. Yer kaplamadığı için bu sayıyı abartmak serbest
Pijama
Şapka, güneş kremi, mayo/bikini
Hostelde kalınacaksa duş için flip flop terlik
Takı, toka
Çeşitli
Listenin en önemlilerinden not defteri, kalem. Unutmamak için not almak gerekli, en kötü ihtimalle cep telefonunun notlar kısmını kullanabilirsin.
Dorm türü odalarda kalınacaksa mutlaka asma kilit bulundurmak gerekecektir.
Poşet. İyi de ne alaka dediğini duyar gibiyim ama kirlileri toplamak ya da yeni aldığın bir eşyayı muhafaza etmek için gerekebiliyor.